söndag 20 december 2009

bönhörd!


Vi har under det senaste dygnet fått många frågor om vår kost och om hur vi kan hålla oss så smärta och slanka. Hemligheten är bönor! Denna fantastiska upptäckt gjorde vi när vi framförallt märkte att det började sina i våra futtiga studentkassor. Dessutom var det påfallande att vi alla led av brist på protein och fiber. Vi kom fram till att genom att dryga ut ALL mat med bönor kunde vi spara hundratals kronor i månaden och växa oss allt starkare fysiskt. I kombination med träning ledde detta till våra optimala kroppar som vi idag stoltserar med. 


Maddes skåp och hennes härliga bönor.

Evas hylla med hennes dyrbara skatt.

Här står jordens gåva på rad i masterns skafferi.

För de flesta är bönor vardagligt och en smula tråkigt men vi vill visa er att bönor kan vara så mycket mer. De har allt: smaken, nyttan, enkelheten och det låga priset! Till en början köpte vi på oss stora kvantiteter konservburkar men efter ett tag fick vi det geniala tipset: torkade bönor. Vi blev överlyckliga över detta faktum och har nu en mycket fin tradition av bönstorkok i vårt kollektiv. Det hela är mycket simpelt.

1. Skölj först de torkade bönorna (observera att de blir dubbelt så stora när de är kokta så överväg noga hur mycket du tar).

2. Häll de sedan i en kastrull (STOR kastrull så att alla bönor får plats, de ska inte trängas). 

3. Smaksätt med salt och låt det koka upp (gärna med lock då det går litet fortare).

4. Låt de små liven koka i ca en timme. Provsmaka gärna med jämna mellanrum för att få den perfekta konsistensen! Ett tips är att här öppna ett fönster på vid gavel då det lätt kan imma igen p g a en alltför häftig kokning.

5. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag och låt bönorna svalna en stund. 

6. Tag fram små matlådor och fördela bönorna jämt i dessa. Frys in så att du har i en månad framöver.

Vips så har du frysen full med bönor och nu är det bara att börja experimentera med dessa i dina maträtter. Det går att ha bönor i ALLT: grytor, köttfärssås, sallader osv. Det är bara din fantasi som som sätter stopp!  

/Mastern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar